Secretariat



Kan varmt rekommendera denna filmen. Även om man inte är hästintresserad, för man kan relatera till annat också.
Secretariat handlar om en galopphäst som var helt fantastisk på tävlingsbanorna. Hela historien är sann, vilket gör det ännu mer otroligt att se det som händer. Om man sett Seabiscuit kan man vänta sig det dubbla när man ser denna filmen.
Filmen utspelar sig i USA mellan åren 1969 och 1972 under de tre första åren av Secretariats liv. Han föds igenom en slantsingling (kan man säga så?) då ägaren till hingsten Bold Ruler singlar slant med ägaren av två ston, Hasty Matelda och Somethingroyal. Alla odds och beräkningar säger att Hasty Mateldas föl kommer bli det bättre av de två för att hon är yngre än Somethingroyal. När sedan Penny gör lite uträkningar om hästarna och märker att Somethingroyal's föl har större chans att bli den ultimata hästen så är det hon som drar det längsta strået när hon förlorar och Bold Rulers ägare tar Hasty Mateldas föl.
Fram till tre års ålder har inte fölet något registrerat namn, de kallar honom Big Red då han är en stor fuxhingst. Secretariat skickades sen in till ledningen som godkände namnet och hästen blev registrerad.
Hela hans karriär är över på ett år när han vinner Triple Crown som treåring med 31 hästlängder före tvåan i sista löpet. Därefter blir han avelshingst och pappa till över 600 föl. Han innehaver fortfarande rekordet på Belmont i New York och ingen häst har hittills visat tecken på att slå det.
Secretariat har blivit ärad en staty på Belmontbanan där han blev utnämnd som den bästa galopphästen genom tiderna. :)

Ganska fantastiskt att en häst kan vara sån faktiskt :)

Nu ska jag iaf snart göra pannkakor tror jag. Men först ska jag tvätta håret så det hinner torka innan jag ska sova ^^
Hade hade!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0